Sunday 12 January 2014

RESEPI DONUT GEBU

kredit:google

Petang-petang macam ni best kalau makan donut ! Lebih-lebih lagi yang gebu & lembut . Grrr . Sedapnya . Haa , Dekat bawah ni ada resepi donut gebu . So selamat mencuba ! 


Bahan-bahan ( 25-30 biji )

  • 1 kilo tepung gandum
  • 1 paket yeast ( jenama Mauripan)
  • 1 1/2 mug air suam
  • 1 sudu kecil gula
  • 5 sudu besar planta
  • 1 sudu besar kentang lecek
  • gula halus/gula icing



Cara-cara

  1. Bancuh yis dengan air suam dan gula.
  2. Kacau sampai berbuih dan ketepikan sebentar hingga yis mengembang
  3. Gaul tepung, susu tepung, dan planta hingga berderai (jd ala-ala breadcrumbs)
  4. Masukkan bancuhan yis tadi.
  5. Gaul / uli hingga sebati. Mula-mula adunan akan melekat skit kt tangan, tp teruskan menguli hingga dah x melekat lagi.
  6. Biarkan doh naik sebenter baru canai untuk diterap guna acuan donut.
  7. Biar naik lagi, then baru goreng.
  8. Bila warna donut tu cantik, perang skit, baru angkat dan toskan minyak.
  9. Gaul dengan gula atau tuang coklat.


1 orang pot-pet !:

Unknown said...

Sedapnya, lama tak rasa masakan mak saya. Mak saya memang pandai memasak.Kak Aini

Post a Comment

thanks for the comment . Appreciate it :)