Friday, 2 November 2012

TUTORIAL : LETAK FB SHARE BUTTON DI SETIAP ENTRI




Assalammualaikum ..

Hai korang , perasan tak dekat belah kanan post ni ada facebook share button ? ok , aku baru buat tadi . dah lama dah nak buat tapi asyik tangguh-tangguh , last-last hari ni jugak buat . :) alang-alang dah buat , baik buat terus je tutorial . rasanya dah ramai blogger yang ada letak facebook share button ni kan , tapi takpa yang dah buat tu pegi duduk diam-diam eh . aku nak ajar yang belum buat je . hihihi terutamanya newbies :)

Langkah 1 

- macam biasa , mula mula pergi ke Dashboard --> Template --> Edit HTML --> tick Expand Widget Templates

Langkah 2



- lepas tu klik Ctrl+F , dan taip kod ni :

                                                  <data:post.body/>
Langkah 3

- salin kod ni dan letak di bawah kod yang korang cari tadi :

<div style='float:right;padding:4px;'>
<a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='box_count'/>
<script src='http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share' type='text/javascript'/>
</div>

Langkah 4 



- ok , yang ni kalau korang nak ubah kedudukan button share tu . kalau korang nak button tu duduk dekat atas post entry , korang ' paste ' dekat atas kod yang korang cari tadi . macam gambar kat atas ni . nampak tak yang aku petakkan tu ? 

- kalau nak button duduk dekat bawah post entry pulak , ' paste ' dekat bawah kod . paham tak ? hehe


Langkah 5

- sila tekan ' Preview ' dulu eh , kalau takda error/takda masalah , boleh terus klik ' Save Template ' . dah siap ! ^^



18 orang pot-pet !:

kura said...

er.. er... rasanya xda pun org nk share entry kura kat fb. wahaha

shiyda said...

@kura hehe , merendah diri pulak ye :P sbnrnya kita sendiri pn boleh share dekat group blogger kat fb tu , promot blog kite sndiri :)

boni kacak said...

tak kira... nak jugak ikut tutorial ni walaupun dah ada button tu da..hehehe

shiyda said...

@boni kacak hehe , hamboi2 ! degilnyerr :P

ikaa said...

wahhhhhhhhhh nice laaa

♥ Nana BamBam ♥ said...

dulu nana ade...tp dah terdeleted..huhu

Fendy said...

hehe...bole try la kalau mcm ni....

Nizam Ijam said...

terbaik tutorial ni

saya dah update..
selamat hari raya aidiladha

shiyda said...

@ikaa hehe , thanks , :)

shiyda said...

@♥ Nana BamBam ♥ laa , nape deleted ? hee

shiyda said...

@Fendy a'ah , try , senang ckit nk share kt fb :)

shiyda said...

@Nizam Ijam thanks ! btw salam aidiladha :)

Cik Yaya said...

yaya xreti nk wat..tp blog wajh bru yaya skunk dah ade! yea!! sape yg ajar???xde org aja..org buatkan..ngehngehngeh

.::: Princess MOMOY :::. said...

dah buat
tapi template momoy ni jenis hide
kadang timbul tapi bayk x timbul2

miz ruha said...

pernah buat tuto shre ni..
tapi tak jadi...
pastu dah kurang rajin nak buat...
tak sempat nak renovate blog..
tak tahu bila yang sempat... ^_^

btw, nice tuto..

Mat Jo said...

lama xsinggah, macam2 tutorial ada kat blog nie, cayalah tuan blog, ahaks

zul said...

tq yg..sy dh ltk.:)

Saya Niza said...

Dah cuba.. Menjadi..
Terima kasih..
Moga diberkati :)

Post a Comment

thanks for the comment . Appreciate it :)