Tuesday, 30 October 2012

AKIBAT TERSALAH MAKAN UBAT



Assalammualaikum .

Hai korang , nak tau tak , hari ni nasib aku malang banyak sebab tersalah makan ubat , aku ingatkan panadol , sebab aku rasa nak demam , selamba je la aku telan sebab kepala dah ting tong kan . last-last aku pelik kenapa makin teruk pulak kepala aku sakit ni , siap berpeluh-peluh lagi , nak muntah , sesak nafas semua ada . haihh , biar betul ? serius badan aku lemah , leher lenguh-lenguh , kepala rasa macam panas je .



aku just terpikir , " eh , takkan la ada 'benda' menumpang kat leher aku ni sampai leher lenguh gila2 " aku siap baca-baca ayat Qursi berulang-ulang kali dengan niat 'benda' tu akan lari lintang pukang dari leher aku . tapi sangkaan itu meleset sama sekali , aku still rasa lenguh . 

last-last aku dah macam tak tahan , aku gagahkan diri pergi mandi dengan badan yang longlai , serius aku selekeh sangat , dengan hidung berair-air . haha nasib baik lepas mandi rasa macam dah ok sikit , dengan sepantas kilat aku pergi tanya mak aku :

aku : " mama , betul ke ubat panadol yg dalam almari tu ? "
mak : " betul la , kenapa ? "
aku : " tak , rasa macam makin teruk je makan ubat tu "
mak : " eh kejap , kau makan ubat yang mana ni ? "
aku : " yang kaler kuning tu la "
mak : " YA ALLAH ! yang pergi makan ubat kaler kuning tu kenapa ? itu ubat migrain ! panadol yang kaler putih tuu . kau ni dah kenapa ? bla bla bla ..  @#$%$#@^ ... !
aku : " haa ?! mana la orang perasan ada ubat kaler putih tu , urm patut la rasa macam nak pengsan T__T "


terbaik kan ? yang paling best , aku dah telan dua biji ubat migrain ! rasa macam nak mati . dos dia dah la kuat , aku boleh rilek je telan dua biji . nasib baik mak aku cepat-cepat bagi aku minum air kelapa . kalau tak .. hospital lah jawabnya . .

moral of the story : ambil ubat yang betul sebelum dimakan , jangan main redah je , buruk padahnya . nasib baik aku tak makan ubat darah tinggi ayah aku . ngehehe

28 orang pot-pet !:

Maya said...

tak pelik ke ubat panadol warna kuning? hadoii laa. lenkali tengok dulu bebaik.

kura said...

ubat migrain di telan nya? peh.. stresss! :P

shiyda said...

@Maya kepala dah pening sangat , rembat je ubat dlm almari tu haa . haha ok , take note ni . thanks :)

shiyda said...

@kura perghh ! berdesing kepala ! huuu :P

♥ Nana BamBam ♥ said...

laaaa..sabo jelahh....lain kali tanye dulu tauu..kan dahhh berpinar kepala..

c!kon!ech!c said...

erhmmmm penah gak jadik p makan ubt pain killer la atleast leyh jugak ilang sakit tuh...hahahahaha

shu said...

ish2..bhya btul awk ni..btul ubat migrain mmg kuat dosnya..

Fendy said...

pening sampai x nampak ubat apa...hehe..semoga cepat sembuh...

shiyda said...

@♥ Nana BamBam ♥ huuu , tau takpe , ok cik nana ! :P

shiyda said...

@c!kon!ech!c hahaha , adeyh tau takpe ! at least ilang jugak sakit tu kan . kena lebih bhati2 lpas ni :)

shiyda said...

@shu a'ah , tau takpe , tu yg rasa nak pengsan tu . urm

P U C A T said...

uish...bahaya la..

Daus said...

hahaha..
singgah gelak sini..

*tetibe*

KorN said...

tak pernah korn makan ubat migrain.. nak sbiji buleh? hehe

shiyda said...

@Fendy tau takpe bro , pening sampai tak kenal ubat mana 1 . haha btw thanks ! :)

shiyda said...

@P U C A T bahaya , boleh bawak maut T__T

shiyda said...

@Daus eh eh tetiba kan . haha :P

shiyda said...

@KorN uitt . tak boleh . trauma dgr ubat migrain ni . haha

miss fluffy said...

woahhh..bahaya2 slh mkn ubat..tgk betul2..hehe

Aida Omar said...

bahaya tau dear.. aida pernah kena sekali makan ubat lain, muntah2 dan pedih hulu hati longlai nak bangun.. Moga cepat sembuh dari demam ea dear :)

boni kacak said...

hahahahahaha..lainkali tgk dan baca dulu betul2.. hahaha.. seb baik maintain comel. kalau effect dia buat muka menggerutu, menangis awak.hehehe

fiqkbe said...

iskh bahaya nyer. lain kali jgn tersalah lg. tgk lu btul2 b4 mkn. semoga cpt sembuh ye dear.

tirahzairi said...

bahaya....lain kali...hati2 yer...

Nor Zilla Sensei said...

hahaha..sy pun pernah tesalah makan ubat. terus jadi naik ruam badan ni.sadisnye

caliph shuriken said...

aisey, lain kali jgn trus telan tau.. ubat x mcm kacang kuda bole telan tanpa rasa side effect kt badan, huh...

Nurulee said...

Nasib baik tak masuk hospital. Lain kali jgn careless ye kak. Hehe =)

Luqman_H@kim said...

Aku kalau demam je ubatnye pegi klinik.. Jumpe doktor, doktor pun 'bla..bla..bla..'. Ambik ubat, simpan tak makan sebiji pun, pastu sembuh.. Haha.. Aku ni mmg jenis malas makan ubat.. Tau kumpul je.. Tpi yg bestnye sembuh jgak..

Mat Jo said...

kalau spesies macam mat jo nie yang liat nak makan ubat, kes camni jarang berlaku la, ahaks

Post a Comment

thanks for the comment . Appreciate it :)