Monday, 29 October 2012

TUTORIAL : BUAT FANPAGE UNTUK BLOG

Assalammualaikum ..

perut mampat sangat sebab dah 3 hari berturut-turut makan rendang ! tunggu  masa nak meletup je ni ! haha :P ok la , sebenarnya hari tu ada sorang blogger ni tanya aku macam mana nak buat fanpage eh ? mungkin newbie kan tapi alahai lupa siapa yang tanya tu . hehe takpe la , jom kita mulakan :)

Langkah 1

- WAJIB ada akaun facebook . kalau takda , boleh register kat sini .


macam biasa Login Facebook dulu , lepas tu korang scroll kat bawah sekali ada macam ni ( rujuk gambar ) . dah jumpa ? ok , klik ' Create a Page ' .


Langkah 2

- akan keluar page macam ni . klik dekat Artist , Band or Public Figure . sebenarnya mana-mana pun boleh . Tapi untuk blog , aku suggest Cause or Community atau yang aku petakkan dalam gambar tu :)


Langkah 3

- bila dah klik tu , akan keluar macam dalam kotak tu kan . lepas tu pilih la Category apa dan isikan nama  , contoh : nama blog korang . 
- jangan lupe tick dekat ' I agree to Facebook Page Terms .
- dan klik ' Get Started ' .


Langkah 4
.

- haa , lepas tu pandai-pandai la korang upload profile picture untuk fanpage korang dan isi la semua yang berkenaan , macam biasa la kan . :)

Langkah 5


- tadaa ! dah siap . senang kan ? eh eh , baru 0 likes ? takpe , kat belah kanan tu korang boleh invite rakan-rakan facebook korang untuk like fanpage baru korang ni ! klik je button 'invite' tu :) 

sekian , terima kasih . 


p/s : psst !! kalau sudi jom la like fanpage aku . hehe --> Shiyda Aqma 


15 orang pot-pet !:

jal said...

fanpage blog penting untuk inform dekat reader kita yang kita ada update entry kan.

Jal nak ajak join segmen ni Segmen aku dan mereka

shiyda said...

@jal yup ! betul tu . sangat penting ! :)

wahh menarik , thanks invite , nt shiyda terjah segmen tu ye :)

kura said...

oh. macam ni... haish! mekin femes la kurakura lepas ni. hehe

shiyda said...

@kura hahaha . kurakura memang femes pn kan :P

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Thanx for sharing..boleh lah buat nanti.. :)

shiyda said...

@LiLy @ MaMaQiStInA sama2 . nnt buat la :)

Mrs Velentine said...

hi follow sini..dh like fanpage awak

shiyda said...

@Mrs Velentine hehe . thank youu ! ^^

Kesuma Angsana said...

tq share gd one ni

shiyda said...

@Kesuma Angsana sama2 :)

♥ Nana BamBam ♥ said...

ade fanpage sendiri memang good kan? hehehe

potia casadelarossa said...

nice tips dear... keep it up...

shiyda said...

@♥ Nana BamBam ♥ a'ah , senang sikit nk inform yg kita da update . hehe

shiyda said...

@potia casadelarossa thanks ! :)

miz ruha said...

kak pun baru buat fanpage ni.. siap minta bantuan pakcil google lagi..
memang blur masa nak buat fanpage...
sekarang pun masih belajar lagi... ^_^

Post a Comment

thanks for the comment . Appreciate it :)