Thursday, 25 October 2012

FAKTA MENARIK HARI RAYA AIDILADHA

 • Aidiladha adalah perayaan yang istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan ke-sabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.T
 • Tidak ada azan atau iqamat bagi sembahyang Hari Raya Fitrah (Aidilfitri) dan sembahyang Hari Raya Korban (Aidiladha).
 • Menyembelih binatang korban hanya boleh dilaksanakan setelah selesai solat hari raya Aidiladha dan berlanjutan sehingga akhir hari Tasyriq, iaitu tiga hari selepas solat hari raya Aidiladha. Oleh itu, penyembelihan haiwan korban boleh dilaksanakan pada 10, 11, 12 dan 13 Dzulhijjah.
 • Waktu menyembelih haiwan korban adalah ketika imam telah selesai solat Aidiladha…Apabila hari-hari Mina telah berlalu (tarikh 11, 12 dan 13 Dzulhijjah), tidak boleh lagi menyembelih korban.”
 • Sesiapa yang menyembelih sebelum solat, sesungguhnya sembelihan itu hanyalah menjadi daging untuk diberikan kepada keluarganya (sedekah) bukan termasuk binatang korban.
 • Haiwan yang hendak kita korbankan mestilah dari jenis baka yang baik serta tidak memiliki kecacatan seperti buta, tempang, kurus, tanduk patah, telinga terkoyak, lemah dan penyakit lain.


  haihh , sikit lagi ni , teruskan membaca yer ! :P

 • Bagi mereka yang ingin melaksanakan ibadah korban, dia tidak boleh menggunting rambut dan memotong kukunya semenjak tarikh 1 Dzulhijjah sehingga dia melaksanakan ibadah korban tersebut.
 • Seseorang dibenarkan berkorban serta berkongsi pahalanya bagi dirinya sendiri serta bagi pihak keluarganya sekalipun jumlah yang ramai dan hanya dengan seekor kambing atau sebahagian dari tujuh bahagian itu.
 • Menurut sunnah Nabi s.a.w. solat sunat Aidiladha mahupun Aidilfitri dilaksanakan di musolla. tempat terbuka (seperti padang) sehingga khatib dapat melihat semua hadirin Dalil yang menunjukkan disunnahkan untuk mengerjakan solat sunat Hari Raya di musolla adalah sebuah hadis daripada Abu Sa’id al-Khudri r.a
 • Sunnah dan afdal mereka yang ingin melaksanakan ibadah korban tersebut agar menyembelih haiwan korbannya dengan tangannya sendiri.
 • Hendaklah menyembelih haiwan korban menggunakan objek yang tajam seperti pisau dan dilakukan dengan cepat agar haiwan tersebut mati dengan serta-merta. Sebelum upacara menyembelih diadakan, baringkan haiwan korban tersebut pada sebelah sisi kirinya agar mudah memegang pisau dengan tangan kanan dan memegang atau menahan lehernya dengan tangan kiri. Ketika menyembelih hendaklah membaca (بِسْمَ اللهِ وَاللهُ أَكْبَر)
 • Sunnah bagi keluarga yang melakukan ibadah korban turut memakan sebahagian daging, menghadiahkan sebahagiannya kepada orang lain dan mensedekahkan sebahagian yang lain. Malah, mereka juga boleh menyimpan daging tersebut.
 • Sudah menjadi lumrah bagi masjid-masjid di Malaysia memberi tukang sembelih daging korban tersebut sebagai upah bagi kerjanya. Perbuatan ini bertentangan dengan syarak dan dilarang keras oleh Rasulullah s.a.w. Upah kepada tukang sembelih hendaklah diberikan menggunakan harta sendiri dan bukannya dari hasil daging binatang korban itu.

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA !!sumber : kamal mustafa

20 orang pot-pet !:

♥ Nana BamBam ♥ said...

nak komen sikit pasal tak boleh gunting rambut dan potong kuku tu, x ada hadis sahih berkenaan isu tersebuut....huhu.. ape2 pun selamat hari raya Aidiladha

shiyda said...

@♥ Nana BamBam ♥ ada hadis sahih , boleh baca kat sini -->> http://kemusykilan.islamgrid.gov.my/questions/view/6018 dan http://hjanhar.blogspot.com/2012/10/bagi-yang-berniat-korban.html

Soalan :

Adakah seseorang yang ingin mengerjakan ibadat korban tidak boleh memotong
kuku dan membuang rambut sehinggalah selesai ibadat korban dilakukan?

Jawapan :

Disunnakan tidak memotong kuku dan membuang rambut mulai 1 Zulhijjah
sehinggalah selesai melaksanakan ibadah korban . Ini khusus kepada orang yang hendak melaksanakan ibadah korban sahaja.Sebagaimana sabda nabi s.a.w. yang bermaksud," Apabila masuk 10 haribulan Zulhijjah, sedangkan salah seorang dari kamu mahu berkorban, maka janganlah membuang sesuatu
anggota rambut dan kulit (atau kukunya)."Hadith riwayat Muslim.

shiyda said...

@♥ Nana BamBam ♥ selamat hari raya aidiladha ! heee :)

Dunia Wilma said...

Selamat Hari Raya Aidiladha Shiyda ^_^

shiyda said...

@Dunia Wilma selamat hari raya aidiladha wilma ! :)

MéuzAngelo™ XXIII said...

salam aidilahda :)
nice info. sbnarnye rmai lg yg tak tau pasal ni.
[link blog saya]

shiyda said...

@MéuzAngelo™ XXIII a'ah , btol tu :) btw salam aidiladha :)

azstory said...

Selamat Hari Raya AidilAdha Cik Shiyda..

caliph shuriken said...

noted.. nice sharing..

salam aidiladha, shiyda ^^

shiyda said...

@azstory slamat hari raya aidiadha juga :)

shiyda said...

@caliph shuriken tq :) salam aidiladha :)

kura said...

haaa. selamat hari raya awak :P

Nelly Strange said...

Salam Aidiladha ..

=)

shiyda said...

@kura selamat hari raya awak :)

shiyda said...

@Nelly Strange salam aidiladha juga :)

Nurul Ilham said...

Salam adiladha jgk..,izinkan copy ye,nk share :)

shiyda said...

@Nurul Ilham salam aidiladha :) ok , silakan :)

puteri kasih said...

selamat hari raya aidiladha :)

aizadalias said...

selamat hari raya..makan banyak2..hehe ;p

Mat Jo said...

xleh potong kuku ngan rambut ek,
baru tau,
walaupun ini kategori tersangat lewat,
kena ucap juga
selamat hari raya aidiladha kepada tuan rumah, he

Post a Comment

thanks for the comment . Appreciate it :)