Friday, 21 September 2012

UPGRADE CARA ANDA BERBUAL

Assalammualaikum . .

korang pernah berhadapan tak dengan situasi macam ni . yaa , situasi ni selalu berlaku pada kita . sapa yang tak pernah tu , tipu ! you are liar liar ! haha contohnya ; dah jelas-jelas korang ni tengah makan nasi kerabu kan , boleh pulak member korang tanya " oii , tengah makan ke ? =_=! korang rasa apa reaksi yang patut diterjemahkan kat member korang ni ? penyepakkah ? haha 



ok . takpa , wa boleh tlg lu semua mak jemah  terjemah kat member lu yg budiman tu . alaa kacang je pun . jom ! contoh ; 



  • * Anda berada di stesen bas dan rakan anda ternampak sambil bertanya:
    " Woi udin , tunggu bas ke?"
Anda harus menjawab:
" tak lah , aku tengah tunggu helikopter , lambat pulak hari ni ye "

  • * Anda hendak pergi ke bilik mandi untuk mandi dan rakan sebilik anda bertanya:
    • " ko nak mandi ke ?

Anda harus menjawab:
"Taklah aku nak pi main lelayang kejap, ko nak join?"

  • * Anda sedang menulis surat dan rakan anda menegur:
    "Aik? tulis surat nampak?"

Anda harus menjawab:
"Oh ye ke? aku tak prasan ah...tangan aku bergerak sendiri"
  • * Anda sedang makan nasik dan orang tegur:
    "Makan nasik?"

Anda harus menjawab:
Dgn nada yg lembut " Mata ko buta ke per? Kan aku tengah minum teh ais nie?"
  • * Anda baru pulang dari kerja , dan jiran korang bertanya :
    " baru balik keje ?

korang harus menjawab:
"Taklah, saya dari rumah, nak pi keje lah nie...opis saya dah pindah kat rumah..dan rumah saya dah pindah kat opis"

  • * Anda sedang sibuk buat kerja dan rakan sepejabat menegur:
    "Eh kau sibuk ke?"

Tak payah jawab:
Perhatikan muker dia dalam-dalam pastu kompang siket pipi dia.
  • * Anda sedang menonton tv ceriter melayu, rakan anda datang lalu bertanyer:
    "Eh citer melayu ke?"

Anda harus menjawab:
"Bukanlah, nie kan citer Otromen Taro menentang Raksaser dari Planet X... ko tunggu jap nanti otromen kuar , ko tunggu jee ".

p/s : ok . entri ini sekadar gurauan . chill !! haha =p

49 orang pot-pet !:

Y.A.B umi said...

hahaha.. selalu berlaku.. cun, cadangan jawapan yg begitu menarik.. haha =D

Fiza Suhaimi said...

hahaha.. memang tersangatlah annoying.. saboo je laa.. :D

shiyda said...

@Y.A.B umi hahaha yeah cun ! :P

shiyda said...

@Y.A.B umi hahaha yeah cun ! :P

shiyda said...

@Fiza Suhaimi haha tau xpa , sabar je la mak jemah ! :P

nur azian said...

nice lah..
cuba buat macam ni lahh
gerenti dah takde org tanya mcm tu kan..hehehe

jom komen entry sy lak :)

cik_tyNa said...

memang pernah pun, sometime dorang tanya just nak joke kan, tp xtaw la kalu yg betul-2 xtaw apa kta bt msa tu, heeee... :)

shiyda said...

@cik_tyNa haha , a'ah , kalau yg betul2 xtau tu , nth la , tak tau la apa masalah depa . haha

shiyda said...

@nur azian a'ah . last2 dia pn da meluat nk tanya . haha

SyamKyray said...

haha biasa la org melayu suka state the obvious..lawak hehe!

Wawa Mohamad said...

hahah... pernah jugak menjawab stail gini bila orang tanya "hai tengah sapu sampah ke?"
kekadang rasa annoying jugak kan? :)

shiyda said...

@Wawa Mohamad haha . anda harus menjawab : tak lah , saya tengah bank-in duet ni " haha

miz ruha said...

soalan jenis ni memang selalu aje ditanya..
pernah aje kawan tanya sis "tengah wat ape,basuh baju ke?"(terang-terang dah nampak tengah basuh baju)
sis akan jawab "eh tak delah.tengah masak.nak join?"

padin said...

hahaha memang dah selalu terkena soalan macam ni, mmg rasa nak taji je org tuh..

p/s : aku rasa aku masih kenal lagi blog ni walaupun dah lama tak ke sini :D

Iqlima Azmi said...

hahahaha, menarik untuk dicuba! :D

shiyda said...

@padin hahaha . padin ! my old fren ! haha :P

shiyda said...

@Iqlima Azmi haha , ye , silalah mencuba :P

shiyda said...

@miz ruha haha , masak baju ke tu sis , haha :P

ih. said...

boleh tahan jgk ayat2 tu.mengancam.hehe

puteri kasih said...

leh juga pakai ayat ni...hehe

NUR AIN AZMAN said...

Thumbs Up :)

shiyda said...

@ih. hehe , thanks ! :)

shiyda said...

@puteri kasih haha , silalah " pakai" :P

shiyda said...

@NUR AIN AZMAN thumbs bee ! ( tambi ) haha :P

Sanji Ngatmi said...

cube pendekatan pantun .. cer try

Mat Jo said...

tu kalau situasi 2 orang,
kalau 3 orang cmne plak,
orang ke 3 tumpang gelak, ahaks,
gurau je, he

dell_e said...

biasa dah kena macam tu..
dell selalu buat kening double jerk je, biar dia pikir balik soklan yang dia tanya tu..

eza miza said...

hahaha... selalu memang jawab camtu... encik suami bengang ja...

Phat said...

itu la budi bahasa nama nya hehehe

Tauke Budu said...

haha...rasanya makin erat lah hubungan sesama kita..haha

Nor Amira said...

camana kalau kite tgah date ..member pun tye tngah date ker ? nak jawab ape ea ..hehehe :D

baby comel said...

org tu saje je nk mesra2 dgn kita. xde kerja gamaknye dok tanye soklan camtu kan =)

shiyda said...

@Sanji Ngatmi pantun ? halamakk !! :P

shiyda said...

@Mat Jo haha tau takpa kan ! :P

shiyda said...

@dell_e amboi ! ajar shiyda buat kening double ! haha

shiyda said...

@eza miza hehe , ala ala sweetnye dgn en suami ! :P

shiyda said...

@Phat yeahh ! pandai ! haha

shiyda said...

@Tauke Budu sangatla erat kan . merapu2 pun bedal jaa ! haha

shiyda said...

@Nor Amira haha , anda harus menjawab : eh , kau rabun ker , kan aku tengah interview ni ! hahaha

shiyda said...

@baby comel haha a'ah , mereka saja nk bergurau :P

NιƉα_Nʏɛσℓ said...

hahhaaha...klaka! =D nak cube laa...hahaha

Momo said...

ehh... ko tengah blogging ke? ;p

piraaa said...

eh eh, mcm sme je kan entry kite ni

http://www.bebising.com/2012/09/abuden.html

SYAH'IZZAT said...

haha pandainye... budi bahase budaya kita la sgt kan :p

chot ok..! said...

kalau kawan sya tnya mcm ni,sya jawab xde la,tgh gali kubur..hahaha

jom baca entry sya dan komen..
http://chot91.blogspot.com/2012/09/graduation-day.html

zulhilmi tempoyak said...

anda memang kentut kuat2 then org tnya..

ehhh.. ngko kentut ek...

tnya org sblh pulak ngko kentut ek.. ;p

norazis said...

kamu sdg siram pokok bunga jiran bertanya oi! buat apa tu?..jwb la aku tengah mandi..

TiranaAduka said...

soalan lazim ke tu?haha..

cweet pinky said...

hehehe !! besnya !! bes gile , bes gile ..

Post a Comment

thanks for the comment . Appreciate it :)