Wednesday, 26 September 2012

LU BUDAK BANDAR , WA BUDAK KAMPUNG ! ( PART 1 )

Assalammualaikum . .

terasa macam lama je tak update entri , gatal je tangan nak menaip . konon . haha so , hari ni , aku rasa macam nak cerita pasal kampung vs bandar . yaa , mungkin dah ramai discuss pasal benda ni tapi tak salah kan kalau aku nak re-post dengan cara aku sendiri ? :)


mengenangkan eden ni anak orang kampung , so eden dah biaso ngan caro hidop kat kampung ni , tapi kampung eden da moden yoo , takdo la gi mandi kek perigi , berak kek parit , guno lampu minyak tanah , eh bukan yo , bukan bukan . kami dah MODEN , dunio dah maju kan ! well . haha :) *eden=aku     


tapi memang banyak sangat beza antara bandar dgn kampung ni . kalau kat kampung , si anak dara ni dok bawak member-2 laki datang rumah saja nak lepak-2 buat study group , memang itu dah jadi macam nak telan mati mak , nak luah mati bapak . korang paham kan ? means , kita takda niat buruk apa-apa tapi biasa la masyarakat kampung ni kan kebanyakannya suka bersangka buruk tanpa usul periksa . main terjah je " haa , kau tengok anak polan polan tu , ntah apa la dia buat ngan budak-2 jantan tu haa , tak malu betul ! " CONTOH ! kitorang study je mak jemah oii , apa yang tak malunya ?? CONTOH ! masyarakat kg penuh dengan adab kejiranan , ambil berat , dan byk lagi la nilai-nilai murni . dari hilir kampung sampai ke hulu kampung , semua diorang kenal a.k.a peramah . tapi aku tak peramah pun . haha   

kat sini aku nak describe kampung aku :
- pagi-2 lagi dah riuh rendah macam kat stadium , si emak  membebel suruh anak jemur kain , sapu sampah .
- si anak-2 semua dah bangun pagi siap mandi lagi dalam keterpaksaan . kalau tak mak membebel , tak tahan , baik mandi .
- malam-2 kampung memang sunyi sepi , tak payah sibuk2 nak keluar , tak best pun , hantu banyak bersepah . 
- petang-2 emak-emak selalu ber'gosip' kat pangkin depan rumah / bawah pokok pelam . main kutu-kutu . *pangkin = macam pondok tp takda atap .
- bapak-bapak selalu pergi berkebun , menebas , meracun rumput . selagi ada daun , selagi tu dia nak tebas . err . sori ayah . hahaha
- budak laki kalau " free " tak main laa pesbuk-2 ni , depa lagi suka mancing habaq hang . mandi sungai ka , tak gituuu ? 
-budak pompuan tido memanjang dalam bilik , mengembangkan badan ( itu saya ) :P
aku penah try tanya kat budak laki kg aku , " wei , hang takdak pesbuk ka ? " diorg jawab " ishh , malaih aku , bukan syok pn , kalau ada pn , tak batak macam hang " T__T sakai punya budak . aku tanya je pn =_=! tapi jangan ingat duduk kat kampung ni safety sangat . kampung dah tak aman macam dulu . ya aku akui kalau pasal keselamatan ni sama saja dgn kat bandar tapi mungkin peratus dia sedikit . rompak , curi , samun , rogol , bunuh .. semua tu boleh berlaku kat mana-2 je termasuk kampung . 

akhir kata , kampung wa ada swimming pool ! betul-betul sebelah rumah wa. tengok betapa modennya kampung wa . terima kasih najib !! haha


muka penjaga swimming pool di kampung . :3


p/s : entri ni ada part 2 , tunggu ye :) *kalau rajin . miahaha


41 orang pot-pet !:

shafira aida said...

eh, seriesly muke baby face. betul ke 23 ni? mcm form 5 je. hehe.

Mat Jo said...

alaaaa,
tak kan budak bandar ngan budak kampung je,
wa budak pekan,
ahaks

shiyda said...

@shafira aida hihi , betul la fira , mmg keturunan muka tak matang kot . hahaha

ku-cit said...

biar muka tak matang janji perangai matang..bestla dia kat umh ada swimming pool..ehehhe

shiyda said...

@Mat Jo hahaha , takpa , lain entri wa buat pasal budak pekan , budak bukit , budak simpang dan seantero dengannya ! amacam ? hahaha

shiyda said...

@ku-cit haha , swimming pool sekangkang kera jaa punn . T__T

Mat Jo said...

Untung ade penjaga swimming pool camni,
Mat Jo nak datang la, ahaks

shiyda said...

@Mat Jo haha , sila-sila . . :P

♥♥ arabella ♥♥ said...

Haha...kg sronok kut..
tak sesak mcm kl...

Mat Jo said...

kampung mane,
Mat Jo nak datang 1 bas, ahaks,
gurau je

shiyda said...

@♥♥ arabella ♥♥ hehe , tau takpe kan :)

Fiza Suhaimi said...

alahaiii sis.. awak comel sangat.. nak pinjam pipi sis boleh? hehehe..

fiza suka lagi duk kampung.. dengan pemandanganya.. MasyaAllah tenang je kan.. :)

shiyda said...

@Mat Jo erkk . 1 bas ? sempit la kg eden . kg dah la kecik . haha

shiyda said...

@Fiza Suhaimi tak la fiza , lighting je lebih tu . haha yup2 ! pagi2 bgun tido best je dgr suare ayam dok berkokok2 ! :P

Mat Jo said...

@shiyda
ye ke bunyi ayam je,
bukan ke ade juga bunyi nie,
Anak2 kesayangan ku (mak tuan blog)
P MANDI!!!!, ahaks

Sanji Ngatmi said...

15 part pon tak pe .. bandar boring .. kampung serius sesuai bermain dengan kehidupan .. tenang damai .. jauh dari kehidupan kompleks"

- anak felda

Pykaa Pdott said...

untung la kampong lepa ada swimming pool , tepi kampong kita ada bndang ja . haha :p

shiyda said...

@Mat Jo haha , mak saya tak kisah kalau anak dia tak mandi , jimat bil air ! haha :P

shiyda said...

@Sanji Ngatmi woah , anak felda sudah mariii ! hehe setuju2 ! :)

shiyda said...

@Pykaa Pdott haha untung la depa , kita takdak bendang pun . jelesnyaa . . hewhew :P

Mat Jo said...

banyak tol Mat Jo mengarut kat sini,
kepada tuan blog, maaf la ye, semua komen Mat Jo pelik2, ahaks

shiyda said...

@Mat Jo haha its ok la bro , kicik punya hal :)

Nurul Iman said...

comelnya...muke mcm budak lg...huhu kg lg best dr bandar...itu yg penting!

padin said...

ahahaha mmg mana2 kampung pon mak - mak akan suka bebel bawak dari pagi sampai la ke ptang.. mungkin mmg banyak suri rumah.. kalau yg bekerjaya ni susah nak cari kaki bebel.. kaki ngamuk ada la

Aida Omar said...

haha.. suasana kampung syok kot. Kalau bandar pagi2 semua dok bz nak pi kerja je. huhu.. wow! ada swiming pol lagi..

Nasya :) said...

Kita rasa kg lagi best drpd bandar . Nak pindah lah mcm gini >.<

Haizan said...

kampung mmg best hihihi...sejuk aja... :)

done follow u :)

shiyda said...

@Nurul Iman edit ja lebih tu . haha yup2 ! btul tu :)

shiyda said...

@padin hahaha . tau takpa padin oii , ngamuk , panas baran , suma ada ! hehe :)

shiyda said...

@Aida Omar haha . a'ah , kt kampung pagi2 bz bg ayam mkn je . :P wow wow ! :P

shiyda said...

@Nasya :) haha , ok ! mohon pindah sebelah rumah shiyda skarang . . :P

shiyda said...

@Haizan mmg sejuk , tp bila dtgnya musim panas . . ouhh tak menahan makk ! haha :P ok thnx :)

Sop said...

sop pun org kampung :)

Momo said...

aku bangga jadi anak kampung.. aku ada sungai depan rumah.. hari2 aku swimming dengan memerang.. hahaha

combi said...

haha...rindu nak duk kampung ...huhu

Mat Jo said...

masih menunggu part 2,
tuan rumah, rajin cikit, ahaks

shiyda said...

@Sop same la kita :P

shiyda said...

@Momo
hahaha siyez lawak momo ! :P

shiyda said...

@combi eh , mmg lah dtg rumah . haha :P

shiyda said...

@Mat Jo haha ,bz ckit , btw dah updated ! :)

TiranaAduka said...

salam kenal dari TiranaADUKA

Post a Comment

thanks for the comment . Appreciate it :)