Friday, 4 January 2013

TAPAK TANGAN SELALU BERPELUH TANDA SAKIT JANTUNG



SOALAN:
Saya ingin tahu mengapa tapak tangan dan tapak kaki saya selalu berpeluh? Padahal, saya bukan dalam keadaan cemas dan suasana di sekeliling pula tidak panas. Kata orang, itu tanda sakit jantung. Benarkah?

JAWAPAN:

Belum tentu simptom seperti yang anda gambarkan itu berpunca daripada adanya gangguan pada organ jantung.  Malah, besar kemungkinan jantung anda langsung tidak bermasalah.




Pengeluaran peluh yang berlebihan dalam istilah perubatannya disebut sebagai ‘hiperhidrosis’. Biasanya keadaan itu berlaku apabila seseorang memasuki alam remaja atau belia.  Selain gangguan secara fizikal, hiperhidrosis juga boleh disebabkan oleh faktor psikologi (perasaan cemas/panik).  Keadaan ini boleh terjadi pada seluruh permukaan tubuh atau hanya pada bahagian-bahagian tertentu seperti pada tapak tangan, tapak kaki dan ketiak.

Antara faktor gangguan fizikal yang boleh mengakibatkan hiperhidrosis ialah: 
- terdapatnya kelenjar peluh yang berlebihan
- penyakit gangguan hormon  seperti kencing manis (diabetes melitus), gangguan pembentukan hormon tiroid dan putus haid (menopause) 
- penyakit jangkitan (tuberkulosis)
- penggunaan ubat-ubatan tertentu 
- pengambilan alkohol.

Untuk merawat dan mengendalikan hiperhidrosis, anda perlu mengenal pasti puncanya terlebih dahulu – adakah ia disebabkan oleh faktor psikologis saja, atau terdapat gangguan fizikal yang menjadi puncanya. Setelah itu barulah diberikan rawatan atau terapi yang sesuai dengan faktor penyebabnya.  Oleh itu, pergilah berjumpa pakar perubatan untuk menjalani pemeriksaan lengkap. 



Sekiranya hiperhidrosis yang dialami amat mengganggu dan ternyata serius, saya cadangkan supaya merujuk kepada doktor untuk pemeriksaan lanjut.
Semoga penjelasan ini dapat membantu. 


Dr. Janfrional
www.meetdoctor.com



Siapa ada simptom tangan berpeluh , boleh la geng dengan shiyda ! huhu


28 orang pot-pet !:

Nur Afrina said...

Alhamdulillah,takde pula tapak tangan berpeluh ke apa setakat ini :)

Nice sharing dear :D

hafiz hafizol said...

sy kalu pegang something macam pegang handset ke baru berpeluh.. kalu duk sesaje x berpeluh.. kekadang letak tapak tangan terlalu lama kat sesuatu benda pun boleh berpeluh tapak tgn.. hmm

cik nana said...

same lah kite. tapak tangan memang slalu basah berpeluh -______-' risau pulak..

^^eKaTiKaH^^ said...

nice. info berguna :D

afifudinsohaini said...

ada kawan aku dulu tangan dia memang selau gila berpeluh..dah macam orang lepas jogging..

shu said...

sy tgn dgn kaki pakej..huhu..

hnahdy said...

kwn hana da mcm ni. duduk saja pun berpeluh tangan

sa mic said...

berpeluh huh? pegang mouse selalu jelah yang selalu berpeluh , hehe xD

Leni Fitria said...

mm,,, mcm tu rupenye...
my friend got this, bimbang jugak awal2 tu tengok kat internet ckp ad hub dg jantung.
thanks puan.

diana said...

alhamdulilah..
tak de berpeluh ..kering ada la..hehehe

ELeEa said...

@hafiz hafizol
sama la kita...wuwu...
hrp normal...

Cik Yaya said...

nice info cik shiyda.. =)
yaya ade jgk mmbr yg jnis tgn kuat bpeluh ni..agak sush jgk sbb selalu kene bwa sapu tgn..hmm

cweet pinky said...

tangan slalu berpeluh nih , paling tak bes bile nak menulis tuh , haish ~

fatin sh said...

dari segmen pencarian new bloglist untuk tahun 2013. Done follow you #1115

Jom join segment:
http://randomssssss.blogspot.com/2013/01/segment-pencarian-bloglist-owhsem.html

Jom join contest jugak.
http://randomssssss.blogspot.com/2013/01/official-contest-themostmemorable2012mo.html

Ayie Abas said...

salam shiyda :)

cuak jugak kalau tangan berpeluh dikaitkan dgn sakit jantung..fuhh.

Leeza dayasari [santai leeza] said...

tapi mmg ada yg jenis tapak tangan berpeluh kan...

miz ruha said...

kawan sis tangannya berpeluh... kalau exam, sampai basah kertas exam...

Pykaa Pdott said...

Tngan pyka pon krap brpeluh jgk.

boni kacak said...

owh..rupanya ada sesuatu rupanya. memang ramai juga yang ada masalah tapak tangan berpeluh sebenarnya..tapi tak tau sebab apa.nak kena pergi buat pemeriksaan tu..

Angah said...

kita serupa,cukupproblem bil aadaurusan di jpn,bank2 yang memerlukan thumbprint....huhu

kopi pasta said...

err, tangan kurang berpeluh kalau ketiak asyik nk mencurah2 peluh, tu simptom penyakit apa lak ? =.='

shah rizal said...

Risau la ade sakit pape ke.haih.. dah la kite ni dah x kuat bersukan.asyik pergi keje balik keje je kan.sakit jantung yang lemah dengar tuh.eeerrr... scaryy la

hafiz wahidon said...

Salam..xpe..kite pn mengalami masalah yg same.kite perlu kuat dr segi mental..kdg2 pn kecil ati jgk bile orang complain tangan kite basah..tp agaplah ini kelebihan yg di berikan oleh Allah kepade kite yg tak diberikan kepada orang lain..time kasih

syuhada mazlan said...

saya pw ade mslh yg sme...kdng2, pgang sesuatu brg tu...mula lar basah...hmmm, cmne nk buat erkk??? trme jw laa...

mohd nazrul said...

same gn sy...sy lelaki....bila nk salam sesama laki dlm ape majliss...even kat masjid pon...segan...sbb basah...kadang2 xslm pon...even tu sunnah nabi...plg xbley blah,,bile nk amek fingerprint pkai scanner...tros xdetect...kcewa gilaa..ase low pon ada...tp bersyukur sbb jantung xda papela...harap2 xda pape...to all my fren yg sama masalah..KITA SPECIAL....hehe...yeah...enjoy jer...lau nk slm tok kadi basah tu laen citer..hihi..salam

AfiqahDiyanahJohari said...

minta permission to share this on my fb. thank you for the post. :)

mieyda asmieyda said...

tgn , kaki n ketiak selalu jugak berpeluh ... bila ade urusan d bank sangat2 susah ... xtau mcm mana nk buat ... kadang2 ase malu bila bersentuhan dengan orang...hilang keyakinan diri

Naser Mohtar said...

Ramai jga golongan yg senasib dgn sy ye..bru la tau..sedih jga..start jd mcm ni umr18 smpi skrg umr 23thn..seksa jga menanggung tp bole dirawat..cuma kos tinggi..