Thursday, 8 November 2012

CARA NAK CHECK KEBERATAN BLOG



Assalamualaikum ..

Hai semua , korang rasa-rasa blog korang berat tak ? korang rasa loading nak tunggu blog korang appear tu cepat ke lembab ? selalunya blog yang banyak widget ni loadingnya lambat , nak terjah blog tu pun rasa macam berjam-jam tunggu , well .. penantian satu penyeksaan tau . hehe elok-elok blogger nak terjah , terus tekan button X cepat-cepat . kat sini aku nak share sikit macam mana nak tengok sama ada blog korang ringan atau berat ..

klik sini untuk check --> BLOG AKU RINGAN MACAM SEMUT !

haa , camner berat tak ? ada macam berat seekor gajah betina ? haha 

Sebab-Sebab kenapa blog berat ialah : 

  • widget berbentuk flash : jam / visitor counter / gambar slide
  • file javascript : marquee text / photo slider / jquery
  • file image bersaiz besar : gambar /ikon yang bergerak2 tu 
  • terlalu banyak post di muka depan/home : try tekan Ctrl (-) pada keyboard sebanyak 4 kali . korang boleh lihat samada blog korang susah untuk di'scroll atau senang dan bandingkan dengan blog lain :)
  • file audio/video yang dimainkan secara automatik 

ni berat blog aku : 86.15kb . load time dan average speed tu bergantung kepada kelajuan internet korang . :)


nilai terbaik sesebuah blog adalah di bawah paras 100kb ,fuhh selamat . hihi so apa tunggu lagi , timbang berat blog korang dan kongsikan kat komen ni , nak tau jugak ! hehe 



31 orang pot-pet !:

Nur Afrina said...

wahh!terima kasih kongsi pasal ni~baru tahu. nak try lah! hehe :D

...iSyA:Muslimah Purple* said...

blog isya 127.31..berat ker??he2..

kura said...

blog kura ringan gilaaaaaaaaaaaa. boleh ditiup tiup. haha.. tipuuu.

shiyda said...

@Nur Afrina hehe , try lah ! at least kita boleh tau blog kita ni senang nk load ke tak kan ^^

shiyda said...

@...iSyA:Muslimah Purple* 127.31 ? not bad la dear . hehe mungkin boleh try kurangkan widget2 kt blog tu . ^^

shiyda said...

@kura hahaha . brapa ? jap , nk g tiup blog kekura ! ^^

leakedknowledge said...

blog aku err err berat =.='

size: 100.76KB
load time: 4.64s

sigh byk lgi nk kne buang ni kat blog..ak suspek iklan nuffnang tu pesalahnya...hihi

KorN said...

155. mak ai berat nya blog saya

♥ Nana BamBam ♥ said...

109.5 KB

haaa..lebih sikit je...mungkin sebab lagu, visit count or lain2..huhu

shiyda said...

@leakedknowledge haha , a'ah kekadang iklan nuffnang tu pun faktornya jugak :)

shiyda said...

@KorN omaigad ! haha terlebih makan kot:)

shiyda said...

@♥ Nana BamBam ♥ a'ah lebih sikit je pn ^^

Detective Fiqa said...

amboiii. hehehehe. thanks share :D

miz ruha said...

133... alamak! terlebih makan... kena kurangkan nampak gayanya... :(

boni kacak said...

wah..blog awak memang terbaik..kekalkan macam ni tau

Bahrain Ramlan said...

tq for da share..
nak test jugak..hehe

ude teja said...

blog saya berat lah...158.28 KB..takut obesiti pulak nnti...kehkehkeh

puteri kasih said...

nak gi timbang la camni..hehe

caliph shuriken said...

dh lama x timbang berat blog, huh..

dulu pnah letak widget lagu mmg loading agak slow...

hazanis said...

thanx..good info..:)

shedameor said...

alaaa, sheda 125.++ laaa. mana ada widget pape kat blog. hmmmm

shameel Iskandar said...

Blog pun kena diet jugak rupanya.hehehe...baru saya tahu..

therosputih said...

singgah sini

jemput join giveaway saya

http://therosputih.blogspot.com/2012/10/special-giveaway-by-therosputih.html

Syaifuddin Alias said...

tak nak check ..haha.. nanti tiba-tiba down pulak ..haha

NIA SI DRUMSTICK said...

best gak eh bnda ne..hehe blog kite ringan je..

Hanif Redland said...

saya dah timbang dah..tapi kita kati..hehe..229.81 KB/kati..berat jugak..

fiqkbe said...

blog fiq berat x?

cweet pinky said...

148 ... hehehe , CP pown dah rase blog CP macam dah makin bile banyak sgt entry ade byk gmb ...

tirahzairi said...

berat tuan blog yg tinggi kot...hehe...gurau je

kitatauke said...

dah capai limit..xleh nat test...adehhh..

Mat Jo said...

agak2 la nk kutuk blog mat jo, ade ke iweebtoll bagi average speed pe KB o seconds, bleh stress nie, ahaks

Post a Comment

thanks for the comment . Appreciate it :)