Tuesday, 13 July 2010

EH ! ADA PENYAKIT KE ?

Hari ni entri shiyda ringkas je , straight to the point . shiyda just nak berkongsi mengenai wajah dan penyakit yang mungkin kita tak tau kita ni ada penyakit tu sebenarnya , tapi bukan la penyakit yang begitu serius . At least kalau kita da tau , mungkin kita boleh ambil inisiatif sebelum jadi ke tahap yang sangat kritikal . eceh ! (sila baca dengan nada yang serius )

 
HUJUNG HIDUNG MERAH
- kadang-kadang hujung hidung kita tuh macam kaler merah je kan . ingatkan ape benda kan . nak cakap terhantuk kat pintu tak pulak . mungkin korang fikir ini biase je kot tapi sebenarnya ia menunjukkan paru-paru atau sistem pencernaan korang panas .

BINTIK DI DAHI
- bintik kat dahi ni shiyda tak sure macam mane tapi korang pernah ke ade bintik kat dahi , bukan jerawat mahupun demam campak ok ! aha mungkin bintik yang macam ruam kot , usus besar korang kemungkinan berlaku masalah yang boleh dikaitkan dengan toksin .

BINTIK DI TULANG PIPI 
- ha , ini pun adik beradik gak la ngan bintik kat dahi tu tapi port dia lain , kat tulang pipi lak . ade tak ? kalau ada , ianya berhubungan dengan perut dan menunjukkan masalah usus .

KEKERINGAN DI HIDUNG 
- pernah tak kering kat hidung ? tipu la tu kalau cakap tak pernah . cuba korang stay kat depan air-cond tu 48 jam . mahu nya tak kering ? ahaha  mungkin juga kat kawasan usus besar korang panas dan sembelit kemungkinan akan berlaku .

KEKERINGAN DI SEKITAR MATA
- kering kat sekitar mata sebab korang kekurangan darah . shiyda memang selalu kering kat sekitar mata ni , sebab tu la shiyda kekurangan darah . nak pergi derma darah pun tak boleh sebab darah sikit bukannye shiyda tak nak derma . tssskk . ='(

BIBIR KERING
- bibir merah yang kering boleh dikaitkan dengan sistem pencernaan . Manakala bibir kering yang pucat pula adalah disebabkan kekurangan darah . 


p/s : heh ! korang da check tak ? ada tak dalam senarai ?

20 orang pot-pet !:

Wan_hazel said...

wan law bibir kering sebab ulser je...hehehhe...stakat nie tak de lah pnyakit bintik2 camtu...huhuhu

shiyda nak kene banyak makan hati taw...baru byk darah

NaNaJoe said...

alamak!!
seram lak tgok gambar ni~ huhuhu~~

Zulfahmi Abidin said...

yang bibir kering nie fahmie tengah hadapinyer sekarang..so ape fahmie nk kene buat nie..bagi la tips nk elakkan or paling koman mcm ne nk mengubati nie...adeh..tak kn nk biakn jer awk..

The Crow Empire said...

huhu same lah. Crow pun slalu kering sekitar mata tu. Mungkin kerap sangat tgk monitor computer kan. Guna eyemore pun takde kesan. sob2..

mana dapat info ni? huhu

From : The Crow

shiyda said...

wan : heh ! same la . makan hati ? da byk kali mama shiyda soh makan hati la , kerang la , tp mslhnye shiyda tak suke mkn bnda tuh sume .urm . .


nana : aha , gambar badut tuh . =p

shiyda said...

zul : yeke ? heh . nt shiyda try cari info pasal tuh eh .


the crow : haa . taw xpe . da byk kali basahkan mate neh . die kering gak kan , aha dpt kat magazine . =_=

Zulfahmi Abidin said...

orait.org tunggu.hehe..jgn tipu eah..fahmie anggap kamu janji la nie ea.hhhehehe.stakat nie fahmei pakai veselin jer..carikan yg lain leh?? tpi utk smua tande2 awal diatas la yerk....masyeh..^_^

Sophia Rani said...

huhuhu... ooo... baru taw.. hehehe.. kadang2 bibir i selalu nmpak pucat.. ish ish..

DuniakuAbstrak said...

kalau gatal kat ketiak? tanda nya penyakit ape?

Cylia Chel said...

saya xde pulak bintik kat dahi..tp sy..isk..isk..ada mslh usus kot..

cindir-rela said...

syida, kite selalu je kering kat mate...hur, tak sure la kurang darah ke ape..

tapi dari dulu tak penah boleh derma darah sebab tak ckup berat:(

nas said...

yeker???
bukan ker kalao hujung idung merah tue pasal hingus atau bersin??? huhu

kay-N said...

woooo..skang tgh kering bibir...smpi bdarah..tbe2 je jd cmtu..xkn sbb makanan xcerna kot..

Aidi-Safuan said...

wow! banyak nyer info dapat tau. thanx for sharing diz! hehe... :)

shiyda said...

zul : heheh . ok2 . pomish ! =)


sophia : yeke . xpe . pkai lipstick , merah la die . hihi :)


duniaku : aha . dunno la . law gatal , garu la . =p

shiyda said...

chylia : uhu . maybe :)


cindir : tuh la , law xckup berat , mmg xley derma pn .:)


nas : ahaha . tuh la . byk sgt kemungkinan hidung merah ni .:)

shiyda said...

kay-n : we're same la dear . dunno la samada mknan xcerna , tp ini just kmungkinan je . eheh :)


aidi : heheh . okeh . sharing is sexy rite ! ahah :)

MUhamad Yunuz said...

blog jogging....hohoho...ensem nya badut tuh...peace!

Ichako said...

ade! bibir kering,mmg anemia pun..
bintik2 tu macam mane eyy? yg mcm org pnggl bintik peluh ke mcm bintik2 coklat kat muke mat salleh tu? hehe

xazryx said...

seram plak tgk gamba nih .hhooho .

Post a Comment

thanks for the comment . Appreciate it :)