kredit:my resepi
Dari sehari ke sehari nak buat kek keju meleleh ni , sampai sekarang tak buat-buat lagi . Takpa , tunggu ada mood baru boleh baking-baking ! sekarang ni macam malas jeeee . hihi tengok orang makan macam menyelerakan , ramai yang jual kek keju meleleh ni . murah pun murah . RM10 je satu . Esok kena beli jugak !
Kat sini shiyda ada jumpa resepi KEK KEJU MELELEH dekat myresepi.com . Kalau takda apa nak buat tu , try la buat kek kesukaan ramai ni . Ketagih kalau makan okay .
RESEPI KEK KEJU MELELEH
Bahan-bahan ( 8"x 8" )
- 100 gram gula halus
- 2 sudu makan ovelet
- 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
- 100 gram tepung hong kong
- 60 gram tepung jagung
- 50 gram air sejuk (dr peti ais)
- 1 sudu teh baking powder
- 75 gram mentega (dicairkan)
- 1 sdt esen vanilla
- UNTUK CREAM
- 1 kotak cream cheese philadelphia
- 1/2 tin susu pekat manis
- (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul)
- UNTUK TOPPING
- 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)
Cara-cara
- 1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
- 2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
- 3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
- 4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
- 5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
- 6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
- 7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
- 8. Akhir sekali taburkan chedar cheese yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
- 9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.
kredit:myresepi.com
MENARIK :
0 orang pot-pet !:
Post a Comment
thanks for the comment . Appreciate it :)