Friday 10 January 2014

RESEPI KEK KEJU MELELEH CARA MUDAH

kredit:my resepi


Dari sehari ke sehari nak buat kek keju meleleh ni , sampai sekarang tak buat-buat lagi . Takpa , tunggu ada mood baru boleh baking-baking ! sekarang ni macam malas jeeee . hihi tengok orang makan macam menyelerakan , ramai yang jual kek keju meleleh ni . murah pun murah . RM10 je satu . Esok kena beli jugak !

Kat sini shiyda ada jumpa resepi KEK KEJU MELELEH dekat myresepi.com . Kalau takda apa nak buat tu , try la buat kek kesukaan ramai ni . Ketagih kalau makan okay .



RESEPI KEK KEJU MELELEH 

Bahan-bahan ( 8"x 8" )

  • 100 gram gula halus
  • 2 sudu makan ovelet
  • 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
  • 100 gram tepung hong kong
  • 60 gram tepung jagung
  • 50 gram air sejuk (dr peti ais)
  • 1 sudu teh baking powder
  • 75 gram mentega (dicairkan)
  • 1 sdt esen vanilla
  • UNTUK CREAM
  • 1 kotak cream cheese philadelphia
  • 1/2 tin susu pekat manis
  • (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul)
  • UNTUK TOPPING
  • 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)


Cara-cara

  1. 1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
  2. 2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
  3. 3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
  4. 4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
  5. 5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
  6. 6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
  7. 7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
  8. 8. Akhir sekali taburkan chedar cheese yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
  9. 9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.

kredit:myresepi.com


MENARIK :


0 orang pot-pet !:

Post a Comment

thanks for the comment . Appreciate it :)